Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondermen (MVO) is een constant terugkerend thema binnen Frisian Motors. Niet alleen vanwege de milieuvriendelijke voertuigen die wij produceren, maar ook omdat we er als team actief mee bezig zijn. En dit verlangen klanten wellicht ook van ons.
Het onderwerp komt regelmatig terug tijdens vergaderingen en het MVO-beleid wordt derhalve steeds uitgebreider. Ons beleid is dat we het stap voor stap oppakken met een haalbaar financieel budget.
In 2017 zijn wij lid geworden van Freonen fan Fryslân. Dit is een netwerk van meer dan honderd bedrijven, lokale overheden en stichtingen met als doel om Friesland in 2025 fossielvrij te maken. U kunt meer informatie vinden door hier te klikken. Wat ons met name aanspreekt om Freon te zijn is het gezamenlijke gedachtegoed om bewustwording te creëren en om in contact met elkaar te komen, om op deze manier van elkaar te leren.

Om u als lezer op de hoogte te houden van onze insteek en bijdrage voor een beter milieu, willen wij u graag concreet vertellen hoe wij hier aan meewerken.

LED verlichting

Frisian Motors heeft er een aantal jaar geleden voor gekozen om de TL-verlichting van het gehele pand te vervangen met LED verlichting. LED verlichting heeft alleen maar voordelen ten opzichte van standaard TL-verlichting: de levensduur is aanzienlijk langer en het verbruik is minstens 50% lager.
Op locaties waar licht niet altijd noodzakelijk is – zoals in het magazijn – hangt een bewegingssensor. De lampen gaan aan wanneer er beweging is en gaan weer uit wanneer er geen beweging meer wordt gedetecteerd. Hierdoor wordt er niet onnodig stroom verbruikt.

 

Blauwe diesel

De bedrijfsbussen van Frisian Motors rijden sinds kort op blauwe diesel. Dit idee is ontstaan tijdens Freonen van Fryslan. Voor blauwe diesel worden geen fossiele grondstoffen gebruikt en er is aanzienlijk minder schadelijke uitstoot.

 

Pelletkachel

De werkplaats van Frisian Motors is goed geïsoleerd, waardoor verwarmen tot een minimum kan worden beperkt. Sinds twee jaar wordt gebruik gemaakt van een pelletkachel. Deze pelletkachel zorgt ervoor dat er geen gas meer wordt gebruikt, wat leidt tot minder uitstoot. Daarnaast werkt het praktischer dan een standaard gasinstallatie.

 

Groene stroom en groen gas

Frisian Motors maakt sinds jaar en dag gebruik van groene stroom en groen gas vanuit een lokaal initiatief in Friesland, genaamd Boerderijstroom. De stroom die wordt afgenomen wordt opgewekt door middel van windmolens bij lokale boeren. Het groen gas wordt opgewekt door het verbranden van biomassa dat eveneens afkomstig is van lokale boeren.

 

Gescheiden afval

Frisian Motors ontvangt wekelijks vele zendingen van leveranciers. Het afval hiervan wordt gescheiden opgeslagen in IBC-containers en wordt periodiek door firma Oenema uit Oosterwolde opgehaald. Er wordt onder andere onderscheid gemaakt tussen autobanden, piepschuim, plastic en oud papier.

 

Toekomstplannen

Zoals eerder aangegeven, is maatschappelijk verantwoord ondernemen een continue proces. Zo zijn we op dit moment onder andere aan het kijken naar zonnepanelen en duurzame schoonmaakmiddelen.

Frisian Motors bevindt zich in de oriëntatiefase voor zonnepanelen. De bedoeling is om een deel of de gehele stroomvoorziening hiermee in eigen handen te nemen. Daarnaast wordt ook gekeken in hoeverre het mogelijk is om de opgewekte stroom op te slaan en te gebruiken voor het opladen van onze elektrische voertuigen.
Daarnaast is Frisian Motors op dit moment in gesprek met een leverancier voor duurzame schoonmaakmiddelen. Dit zijn schoonmaakmiddelen waar geen schadelijke stoffen in zitten, waardoor het milieu wordt bespaard.

 

Leveranciers

Een beter milieu is alleen haalbaar als we het met zijn allen aanpakken. Daarom verwacht Frisian Motors ook van leveranciers dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen en het milieu hoog in het vaandel hebben staan. Zo zorgen we samen voor een betere en schonere aarde.