Alweer 9 jaar geleden werd ik voor het eerst benaderd om eens te schrijven over de Nederlandse ontwikkelingen van elektrische voer- en werktuigen, dit naar aanleiding van de GTH beurs toen net voor tweede editie van Papendal naar Biddinghuizen verhuisde.
Toen vertelde ik met enige trots dat er ontwikkelingen waren zoals de elektrische kruiwagens, de eerste mini shovel van Weideman en enkele volledig elektrische (met name particuliere) zitmaaiers van merken zoals Stiga en Husqvarna. Je kunt nu wel stellen dat het landschap voor elektrisch rijden en werken compleet is veranderd. De loodaccu heeft inmiddels geheel plaatsgemaakt voor Lithium en kunnen de wat zwaardere machines nu ook als accu modellen worden gepresenteerd, gelukkig.
Afgelopen week heb ik weer een rondje gelopen op de GTH en ik wil je graag meenemen in hoe ik dat heb ervaren. Kijkend naar de nominaties van de klavertjes vier slaat het deze keer meer op de elektrische compact tractoren van o.a. Massey Ferguson, e-Valiant, en de al wat langer bekende Knegt. Deze heeft het zelfs zover geschopt dat ze hun kennis en techniek mochten inzetten bij de kleine MF, Mechan was oog-waarschijnlijk hongerig naar een snelle oplossing en wilde niet langer wachten op de Franse thuisbasis.
Naast de tractoren is er ook een eervolle vermelding van de elektrische mini-kraan van Komatsu, de bijna schattige 2 en 2.5 tons klasse wat precies past in de tuin & park, misschien is deze nog niet zo sexy qua specs. Maar de grote 20 tons klasse (PC210E serie) maakt zeker indruk met zijn 123 KW motor, jammer dat deze er niet stond op het mechanisatie veld. Wel zag ik de maaiboot van JVS, een
logische stap in elektrificering, met werkzaamheden midden in de natuur en de bekende stikstofproblematiek hebben de mannen daar slim op ingespeeld en daar zal zeker markt voor zijn. Wat voor mij wel een raadsel was: het laden via een type 2 stekker en dus een laadpaal? Waar vind je die in de slootwal tegenwoordig? Gelukkig is er een verloopkabel voorhanden, begreep ik…
Een zeer verdiende tweede plaats voor de Vector autonome maaier, daar zie je elektrificering, robotisering en sensortechniek bij elkaar komen. Een echt praktisch werktuig voor alledaagse moderne fenomenen zoals zonneparken onderhoud. Zelfs werkend d.m.v. verschillende locatie dragers, dus als de gps even hapert, staat hij niet direct stil en blijft hij werken. Met een dubbel accu pakket is hij continu
inzetbaar en hulpstukken zoals een palenmaaier, een inmiddels bewezen product maar vooral made-in-Fryslan sprak me aan!
Zelf was ik geïnteresseerd in de markt van wielladers en minishovels. Wij werden begin dit jaar benaderd door een middelgrote producent uit het verre oosten om hun assortiment elektrische mini-shovels te vermarkten en servicen in heel Europa. De techniek was best wel volwassen en het aanbod qua verdienmodel zeker interessant, dus werden we in de basis wel enthousiast. Echter na een rondje lopen telde ik zeker 13 merken die mini shovels presenteerden waarvan ook de helft zeker al wel een exemplaar op stroom had staan. Oké, slechts 2 daarvan zouden een hele werkdag zonder tussentijds laden kunnen waarborgen, die score vond ik slecht. Maar al zoveel aanbieders in deze kleine Nederlandse markt heeft ons doen besluiten niet opnieuw in de markt van wielladers te stappen.
Wat ook opviel is de omslag van het soort Lithium accu in alle zwaardere machines, waar enkele jaren terug nog steeds gretig gebruik werd gemaakt van de NMC (Nickel Manganese Cobalt). Zoals je herkent als de kleine AA batterij model, maar dan heel veel stuks in een gesloten behuizing zie je nu de omslag naar LFP (Lithium Iron Phosphate). Deze is dan meestal in een prismatische vorm, gewoon een groter vierkant blok, robuuster, minder fragiel in aansluitingen en productie maakt hem ook veiliger, een stap voorwaarts als nieuwe standaard.
Met duurzame groet,
Theo de Jong
Frisian Motors BV
Heeft u vragen over dit onderwerp, of wilt u een reactie geven? U kunt mailen naar theo@frisianmotors.com.