Frisian Motors

Fabrikant van elektrische werk- en voertuigen

Wat is de maximale snelheid van een Leffert transporter?

De Leffert FM-50 (2WD) heeft een maximale snelheid van 60 km/u. De Leffert FM-90 (4WD) gaat net wat sneller, met een maximum van 70 km/u. De Leffert FM-80 rijdt maximaal 50 km/u. Het is mogelijk om de maximale snelheid te laten verlagen door Frisian Motors, bijvoorbeeld in verband met veiligheid op evenementen of recreatieterrein. U kunt zelf kiezen welke beperkte maximale snelheid u wilt. Deze snelheidslimiet kent twee vormen: vast en variabel. Bij een vaste limiet zorgen wij dat de machine niet sneller wil dan de gewenste snelheid. Bij een variabele limiet kan door middel van een beheerderssleutel worden geschakeld tussen de lage en hoge snelheid.

Zijn de Leffert transporters geschikt voor de openbare weg?

Ja, de Leffert FM-50, FM-80 en FM-90 hebben een Europese type goedkeuring, wat inhoudt dat ze geschikt zijn voor de openbare weg. Dit betekent dat de bestuurder moet beschikken over rijbewijs B. Dit houdt ook in dat het voertuig op naam moet worden gezet en dat het voertuig verplicht verzekerd moet zijn.

Het is ook mogelijk om de Leffert als landbouwvoertuig te registreren. Hiervoor is een rijbewijs T5 verplicht. U mag hiermee niet harder van 25 km/u.

Moeten de voertuigen APK gekeurd worden?

Voor de standaard Leffert op kenteken geldt de APK regeling. De eerste vier jaar is het voertuig vrijgesteld van keuring, daarna moet er iedere twee jaar worden gekeurd.

Voor de landbouw uitvoering geldt geen APK regeling.

Moet ik wegenbelasting c.q. BPM betalen?

Nee, het betreft 100% elektrische voertuigen. Hierdoor is geen wegenbelasting c.q. BPM van toepassing.

Wordt het voertuig geregistreerd bij de RDW?

Ja, onze standaard Leffert wordt geregistreerd bij de RDW. Op verzoek kunnen wij ook geheel zonder registratie leveren.
De Norbert minishovel en RImmert zitmaaier hebben geen wegtoelating en worden dus ook niet geregistreerd bij de RDW.

Heb ik een speciale laadpaal nodig voor het opladen?

Nee, u heeft geen speciale laadpaal nodig. Onze voertuigen zijn geschikt voor reguliere 220 volt stekkers.

Zijn de accu's recyclebaar?

Ja, de AGM accupakketten die Frisian Motors gebruikt, is de meest milieuvriendelijke variant loodaccu’s. Deze accu’s bevatten geen zuur en zijn daardoor beter te recyclen.

Wat is de actieradius en hoe lang gaat een accu doorgaans mee?

De actieradius wordt onder andere bepaald door het type voertuig, de rijstijl en het soort terrein waarop wordt gereden. De Leffert heeft standaard een onderhoudsvrij AGM accupakket. Hiermee kan circa 60-80 km worden gereden per volle lading. Bij koud weer en zwarte belasting kan de actieradius zakken tot 40 per volle lading.

Voor de Norbert FM-120 Mini Shovel geldt een gebruiksduur van circa 4 werkuren. Dit is afhankelijk van het gebruikte werktuig. Voor alle lood accu’s geldt dat de accu’s 500-800 keer kunnen worden opgeladen. De capaciteit van de accu neemt per jaar af.

Wat voor accu's gebruiken jullie in de machines?

Frisian Motors maakt standaard gebruik van onderhoudsvrije AGM accupakketten. Tegen meerprijs kunnen wij de accupakketten vervangen door lithium accu’s. Deze lithium accu’s zijn geschikt voor zwaardere werkzaamheden, kunnen langere afstand rijden per laadbeurt en heeft een vier keer zo lange levensduur. Op lange termijn is dit een rendabele oplossing, omdat het accupakket minder snel vervangen dient te worden. Bij gebruik van Lithium geldt een aantrekkelijke subsidie voor zakelijke gebruikers.

Neemt de actieradius af naar mate de tijd verstrijkt?

De actieradius van de standaard AGM pakketten neemt ieder jaar een beetje af. Door gebruik te maken van hoge kwaliteit accu’s, wordt getracht de afname zo veel mogelijk te beperken. De AGM accupakketten kunnen zo’n 500-800 keer worden opgeladen. De levensduur is sterk afhankelijk van hoe de gebruiker omgaat met de machine. Daarna moeten ze worden vervangen voor nieuwe accu’s.

Voor de lithium accu’s geldt dat deze vier keer langer meegaan, dus deze kunnen tussen de 2.000 en 3.000 keer worden opgeladen. Daarnaast hebben de lithium accu’s betere rijeigenschappen en zit er een langere garantietermijn op dit type accu.

Hoe lang duurt het opladen?

Bij de voertuigen neemt het opladen 6-8 uren in beslag. Optioneel zijn snelladers verkrijgbaar, waarmee de laadtijd wordt verlaagd naar 4 uren.

Voor lithiumaccu’s geldt eveneens een laadtijd van 6 uren. Met de snelladers kan het accupakket worden opgeladen in circa 1,5 uur.

Wat is de levertijd van een voertuig?

De standaard levertijd bedraagt 2 à 3 weken. Echter wanneer u specifieke wensen heeft, dan kan het zijn dat de termijn langer is. Wij geven u bij bestelling een indicatie van de verwachte levertijd.

Wat kost rijden met een elektrisch voertuig?

Voor onze elektrische voertuigen geldt een besparing op brandstofkosten van 60% en op onderhoud is dit 50%, omdat de machines minder beweegbare onderdelen heeft.

Met wat voor onderhoud moet ik rekening houden

De Leffert voertuigen dienen na de eerste 400 km een nul beurt te krijgen. Bij elke 3.000 kilometer dient de Leffert een onderhoudsbeurt te krijgen.

Voor de Norbert geldt een nul beurt na 40 werkuren. Het normale onderhoud is aanbevolen bij elke 400 werkuren.

Dit onderhoud wordt gedaan door één van onze officiële dealers. U kunt alle dealers vinden bij “Verkooppunten”.

Moet ik mijn voertuig verzekeren?

Ja, als u op de openbare weg rijdt, dan moet het voertuig verzekerd zijn. Frisian Motors heeft een landelijke overeenkomst met Bokhorst Verzekeringen, waardoor zij zeer gunstige tarieven aan kunnen bieden.

Hebben jullie certificaten waarmee de kwaliteit van de voertuigen wordt gewaarborgd?

Alle Lefferts van Frisian Motors beschikken over een Europese type goedkeuring óf een CE-keur, waarmee wordt voldaan aan de normen omtrent veiligheid en kwaliteit, zoals u redelijkerwijs mag verwachten.

Kan ik ook een Leffert huren?

Het is mogelijk om een Leffert te huren. Dat doet u niet via Frisian Motors maar bij één van onze partners: Verno. Verno is een begrip in het verhuren van machines en betrouwbare bouw-en evenementen materiaalen. De Leffert is te huur en geheel aangekleed in de huisstijl van Verno. De te huren Leffert heeft een snelheid van 30 km/u en een laadvermogen van 340kg en heeft voldoende accu capaciteit voor een volledig dag!

Zijn jullie volledig gericht op elektrische voertuigen?

Ja, Frisian Motors is ontstaan vanuit de passie voor elektrische voertuigen en dit willen we in stand houden. Het ontwerpen en assembleren van de voertuigen doen we allemaal in eigen huis. Dit zorgt voor veel specifieke kennis en ervaring.

Waar zijn jullie gevestigd?

Frisian Motors is gevestigd in Bakkeveen, Friesland. Dit geldt zowel voor de assemblagefabriek als voor het kantoor. Ons adres is Leidijk 1B, 9243 WH Bakkeveen.

Is het mogelijk om een kijkje te nemen in de fabriek?

Ja, dat is zeker mogelijk. Echter wel op afspraak. Wij zorgen dan dat er een kop koffie voor u klaarstaat en dat een medewerker u de nodige informatie geeft over het bedrijf en de producten. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om een proefrit te maken in één van de machines.

Kom ik in aanmerking voor subsidie?

De meeste subsidies zijn voor zakelijke gebruikers. Landelijke subsidies vermelden wij op onze website, maar het loont ook te informeren bij lokale overheden voor subsidies, zoals bij gemeente of provincie. Gezien het feit dat de meeste subsidies gebaseerd zijn op fiscale voordelen is het uiteindelijk te verwachten voordeel per aanvrager verschillend. Voor meer informatie over subsidies kunt u onze subsidiemogelijkheden-pagina bekijken.

Kan ik rechtstreeks bij Frisian Motors kopen of kan dit alleen via dealers?

Indien u in de regio van een dealer zit, dan zullen wij u in eerste instantie doorverwijzen naar een dealer. Indien er geen dealer in de regio is of u wilt geen zaken doen met de beoogde dealer kunt bij Frisian Motors terecht. Ook grotere Corporate (landelijke) bedrijven, gemeentes en instellingen kunnen in veel gevallen rechtstreeks zaken doen met Frisian Motors. Wilt u graag uw machine geleverd krijgen via uw eigen lokale tuin- en park- of mechanisatie leverancier, dan kan dit in veel gevallen via de reguliere dealer of via Frisian Motors geregeld worden.

Zijn jullie actief op beurzen?

Ja, wij staan regelmatig op beurzen, veelal gerelateerd aan elektrisch vervoer of tuin- en parkmachines. Op onze nieuwspagina kunt u zien welke beurzen wij op korte termijn bezoeken.

Zijn er subsidieregelingen vanuit de overheid?

Ja, de overheid stimuleert de verkoop van elektrische voertuigen door het geven van subsidies. Het gaat hierbij met name om Vamil, MIA en KIA. Kijk hiervoor op de Lease & subsidie pagina.

Hoe kan ik een voertuig bestellen?

Onze voorkeur is rechtstreeks via Frisian Motors te bestellen. Door onze jarenlange ervaring en kennis kunnen wij u de meest accurate antwoorden geven.
De levering zal in veel gevallen wel plaatsvinden bij uw lokale dealer. Die kan u doorgaans ook helpen met onderhoud, service en garantie.

Hoe milieuvriendelijk is een elektrisch voertuig ten opzichte van een benzinevariant?

Elektrische aandrijving is efficiënter dan een brandstofmotor, het totaal verbruikte energie is lager en daardoor beter voor het milieu. Daarnaast is veel minder onderhoud nodig, omdat er minder slijtende delen in de voertuigen zitten. Als u groene stroom gebruikt om op te laden of zelf zonnepanelen , dan is het helemaal een verbetering voor het milieu.

Leveren jullie de voertuigen zelf af?

De aflevering laten wij doorgaans plaatsvinden door een lokale dealer. Indien u liever heeft dat wij hem zelf afleveren of dat u hem ophaalt, dan is dit in overleg ook mogelijk.

Kan ik een voertuig leasen?

Ja, leasen behoort ook tot de financieringsopties die Frisian Motors aanbiedt. Dit doen we in samenwerking met CNHI Lease. Zij kunnen u een compleet leasepakket aanbieden. Het is mogelijk om ook het onderhoud en verlengde garantie hierbij mee te financieren.

Is het mogelijk om een voertuig voor korte termijn te huren?

In sommige gevallen is dit mogelijk. Wij hebben echter niet altijd een exemplaar voorhanden. Wel kunt u terecht bij onze verhuurpartner Verno BV. Zij verhuren zowel voor korte termijn als voor lange termijn.