fbpx
F.A.Q. 1

Fabriek voor slim elektrisch rijden en werken 

Wat is de maximale snelheid van een Leffert transporter?

De Leffert FM-50 gaat circa 55 km/h en de FM-90 4×4 gaat circa 45 km/h. Zowel de FM-80 als FM-100 gaan beide circa 40 km/h. Het is mogelijk om de maximale snelheid te laten verlagen door Frisian Motors, bijvoorbeeld in verband met veiligheid op evenementen of recreatieterrein. U kunt zelf kiezen welke beperkte maximale snelheid u wilt. Deze snelheidslimiet kent twee vormen: vast en variabel. Bij een vaste limiet zorgen wij dat de machine niet sneller wil dan de gewenste snelheid. Bij een variabele limiet kan door middel van een beheerderssleutel worden geschakeld tussen de lage en hoge snelheid.

Zijn de Leffert transporters geschikt voor de openbare weg?

Ja, alle voertuigen uit Leffert transporter serie wordt standaard geleverd met een wegtoelating. Ze hebben een Europese type goedkeuring, De Leffert FM-50 en FM-90 wordt standaard op kenteken geleverd. De Leffert FM-80 en FM-100 worden standaard met een landbouw kenteken geleverd. De FM-40 heeft een typegoedkeuring als brommobiel.

Moeten de voertuigen APK gekeurd worden?

Voor de standaard Leffert op kenteken geldt de APK regeling. De eerste vier jaar is het voertuig vrijgesteld van keuring, daarna moet er iedere twee jaar worden gekeurd.

Voor de landbouw uitvoering geldt geen APK regeling. Echter worden de regels voor de landbouw uitvoering en de APK plicht binnenkort aangepast. 

Moet ik wegenbelasting c.q. BPM betalen?

Nee, het betreft 100% elektrische voertuigen. Hierdoor is geen wegenbelasting c.q. BPM van toepassing. (Peil datum 2021.)

Wordt het voertuig geregistreerd bij de RDW?

Ja, onze standaard Leffert wordt geregistreerd bij de RDW. Op verzoek kunnen wij ook geheel zonder registratie leveren.
De Norbert minishovel en Rimmert zitmaaier hebben geen wegtoelating en worden dus ook niet geregistreerd bij de RDW.

Heb ik een speciale laadpaal nodig voor het opladen?

Nee, u heeft geen speciale laadpaal nodig. Onze voertuigen zijn geschikt voor reguliere 220 volt stopcontacten.

Zijn de accu's recyclebaar?

Ja, de AGM accupakketten die Frisian Motors gebruikt, is de meest milieuvriendelijke variant loodaccu’s. Deze accu’s bevatten geen zuur en zijn daardoor beter te recyclen. Ook de nieuwe type lithium accu’s zijn herbruikbaar.

Wat is de actieradius en hoe lang gaat een accu doorgaans mee?

De actieradius wordt onder andere bepaald door het type voertuig, de rijstijl en het soort terrein waarop wordt gereden. De Leffert heeft standaard een onderhoudsvrij AGM accupakket. Hiermee kan circa 60-80 km worden gereden per volle lading. Bij koud weer en zware belasting kan de actieradius zakken tot 40 km per volle lading. Voor alle lood accu’s geldt dat de accu’s 500-800 keer kunnen worden opgeladen. Onze klanten gebruiken de lood accu’s gemiddeld 4-6 jaar. De capaciteit van de accu neemt per jaar af. Lithium accu’s zijn modulair en kunnen per blok van 15 km worden uitgebreid. Lithium accu’s kunnen 1200-2000 keer worden opgeladen. Onze klanten gebruiken de lithium accu’s gemiddeld 6-12 jaar.

Wat voor accu's gebruiken jullie in de machines?

Frisian Motors maakt bijna altijd standaard gebruik van onderhoudsvrije AGM accupakketten. Tegen meerprijs kunnen wij de accupakketten vervangen door lithium accu’s. Deze lithium accu’s zijn geschikt voor zwaardere werkzaamheden, kunnen langere afstand rijden per laadbeurt en heeft een drie tot vier keer zo lange levensduur. Op lange termijn is dit een rendabele oplossing, omdat het accupakket minder snel vervangen dient te worden. Bij gebruik van Lithium geldt een aantrekkelijke subsidie voor zakelijke gebruikers.

Hoe lang duurt het opladen?

Standaard neemt het opladen 6-8 uren in beslag. Optioneel zijn snelladers verkrijgbaar, waarmee de laadtijd wordt verlaagd naar 4 uren.

Voor lithiumaccu’s geldt een laadtijd van 6 uren. Met de snelladers kan het accupakket worden opgeladen in circa 2 uur. Soms is hier wel een 380 volt (krachtstroom aansluiting) voor noodzakelijk.

Wat is de levertijd van een voertuig?

De standaard levertijd bedraagt 4 à 6 weken. Echter wanneer u specifieke wensen heeft, dan kan het zijn dat de termijn langer is. Wij geven u bij bestelling een indicatie van de verwachte levertijd. Ook tijdens de productie wordt u op de hoogte gehouden indien de leverdatum wijzigt. 

Wat kost rijden met een elektrisch voertuig?

Voor onze elektrische voertuigen geldt een besparing op brandstofkosten van circa 60% en op onderhoud is dit 50%, omdat de machines minder beweegbare onderdelen heeft. Dit in vergelijking met een benzine uitvoering. 

Met wat voor onderhoud moet ik rekening houden

De Leffert voertuigen dienen na de eerste 400 km een nul beurt te krijgen. Dit wordt door de dealer of door Frisian Motors uitgevoerd. Bij elke 3.000 kilometer dient de Leffert een onderhoudsbeurt te krijgen. Of minimaal eens per jaar een controle beurt.

Het onderhoud wordt uitgevoerd via een bevoegde dealer of Frisian Motors. Ook bieden wij een service dienst op locatie.  

Moet ik mijn voertuig verzekeren?

Ja, als u op de openbare weg rijdt, dan moet het voertuig verzekerd zijn. Frisian Motors heeft een landelijke overeenkomst met Bokhorst Verzekeringen, waardoor zij zeer gunstige tarieven aan kunnen bieden. De Leffert is verzekerbaar vanaf € 455,- per jaar.

Hebben jullie certificaten waarmee de kwaliteit van de voertuigen wordt gewaarborgd?

Alle Lefferts van Frisian Motors beschikken over een Europese type goedkeuring, erkend door de RDW óf een CE-keur, waarmee wordt voldaan aan de normen omtrent veiligheid en kwaliteit, zoals u redelijkerwijs mag verwachten.

Kan ik ook een Leffert huren?

Het is zeker mogelijk om een Leffert te huren, dit kan bij onze dochteronderneming Rentric Verhuur. Bij Rentric kunt u tegen een scherp tarief een Leffert huren. De Lefferts zijn te huur in de herkenbare groene kleur van Rentric en hebben een topsnelheid van 50 km/u en een laadvermogen van 340kg. De accu kan een volledige dag mee, dus u kunt volop profiteren van uw gehuurde Leffert. Kijk voor verhuur informatie op de site: www.rentric.nl

Zijn jullie volledig gericht op elektrische voertuigen?

Ja, Frisian Motors is ontstaan vanuit de passie voor elektrische voertuigen en dit willen we in stand houden. Het ontwerpen en assembleren van de voertuigen doen we allemaal in eigen huis. Dit zorgt voor veel specifieke kennis en ervaring.

Waar zijn jullie gevestigd?

Frisian Motors is gevestigd in Bakkeveen, Friesland. Dit geldt zowel voor de assemblagefabriek als voor het kantoor. Ons adres is Leidijk 1B, 9243 WH Bakkeveen.

Is het mogelijk om een kijkje te nemen in de fabriek?

Ja, dat is zeker mogelijk. Echter wel op afspraak. Wij zorgen dan dat er een kop koffie voor u klaarstaat en dat een medewerker u de nodige informatie geeft over het bedrijf en de producten. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om een proefrit te maken in één van de machines.

Kom ik in aanmerking voor subsidie?

De meeste subsidies zijn voor zakelijke gebruikers. Landelijke subsidies vermelden wij op onze website, maar het loont ook te informeren bij lokale overheden voor subsidies, zoals bij gemeente of provincie. Gezien het feit dat de meeste subsidies gebaseerd zijn op fiscale voordelen is het uiteindelijk te verwachten voordeel per aanvrager verschillend. Voor meer informatie over subsidies kunt u onze subsidiecalculator-pagina bekijken.

Kan ik rechtstreeks bij Frisian Motors kopen of kan dit alleen via dealers?

Indien u in de regio van een dealer zit, dan zullen wij u in eerste instantie doorverwijzen naar een dealer. Indien er geen dealer in de regio is of u wilt geen zaken doen met de beoogde dealer kunt bij Frisian Motors terecht. Ook grotere Corporate (landelijke) bedrijven, gemeentes en instellingen kunnen in veel gevallen rechtstreeks zaken doen met Frisian Motors. Wilt u graag uw machine geleverd krijgen via uw eigen lokale tuin- en park- of mechanisatie leverancier, dan kan dit in veel gevallen via de reguliere dealer of via Frisian Motors geregeld worden.

Kan ik een voertuig uitgebreid proberen alvorens te kopen?

Ja, wij kunnen uitgebreide demonstraties verzorgen. Bij voorkeur bij ons in de fabriek, waar alles voorhanden is en we altijd de koffie klaar hebben staan (wel op afspraak). Ook kunnen wij bij u op locatie een demonstratie verzorgen door geheel Nederland. Echter willen we dan graag eerst een offerte uitbrengen en overleggen welk model en accessoires we meenemen. 

Wilt u meerdere dagen een Leffert uitproberen, dan adviseren wij u eerst een wagen te huren voor enkele dagen (dit kan via www.rentric.nl). Indien u daarna een machine aanschaft, wordt een geedeelte van de huurkosten weer met u verrekend. In sommige gevallen zijn er in overleg met dealers ook andere mogelijkheden. Informeer hierover bij onze afdeling verkoop.

Hoe kan ik een voertuig bestellen?

Onze voorkeur is rechtstreeks via Frisian Motors te bestellen. Door onze jarenlange ervaring en kennis kunnen wij u de meest accurate antwoorden geven.
De levering zal in sommige gevallen wel plaatsvinden bij uw lokale dealer. Die kan u doorgaans ook helpen met onderhoud, service en garantie.

Hoe milieuvriendelijk is een elektrisch voertuig ten opzichte van een benzinevariant?

Elektrische aandrijving is efficiënter dan een brandstofmotor, het totaal verbruikte energie is lager en daardoor beter voor het milieu. Daarnaast is veel minder onderhoud nodig, omdat er minder slijtende delen in de voertuigen zitten. Als u groene stroom gebruikt om op te laden of zelf zonnepanelen , dan is het helemaal een verbetering voor het milieu.

Leveren jullie de voertuigen zelf af?

Bij voorkeur levert Frisian Motors of een dealer het voertuig af. Wij geven uitgebreide instructies over het voertuig bij de aflevering.

Kan ik een voertuig leasen?

Ja, leasen behoort ook tot de financieringsopties die Frisian Motors aanbiedt. Dit doen we in samenwerking met CNHI Lease. Zij kunnen u een compleet leasepakket aanbieden. Het is mogelijk om ook het onderhoud en verlengde garantie hierbij mee te financieren.